Is Facebook wel een betrouwbare partij om een digitale wereldmunt te ontwikkelen? Dat is de centrale vraag waar Amerikaanse Congresleden woensdag een antwoord op probeerden te krijgen van Mark Zuckerberg.
De Facebook-oprichter werd maar liefst zes uur lang aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting voor de financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden. Niet alleen over de libra, zoals de nieuwe cryptomunt heet, maar ook over tal van andere problemen waar het internetbedrijf mee kampt.
Cryptobeleggers voelden voorafgaand al nattigheid. De bitcoin dook in enkele uren 9 procent omlaag, tot onder de 7.500 dollar. In het kielzog kelderden ook andere virtuele munten zoals ethereum, ripple en litecoin.
In juni onthulde Facebook zijn plannen om een digitale munt te lanceren. Omdat het bedrijf zelf ook wel aanvoelde dat het project gevoelig ligt, bouwt Facebook de cryptomunt niet zelf. De ontwikkeling en het beheer is in handen van de Libra Assocation, een nieuwe organisatie waarin naast Facebook ook betaalbedrijven, blockchainfirma’s en enkele durfinvesteerders zijn betrokken.
Het libraproject kende al snel tegenslag. Toezichthouders in de VS en Europa zijn bang dat de nieuwe munt marktverstorend werkt en de financiële stabiliteit ondermijnt. Ook zijn er zorgen over de mogelijkheden tot witwassen en financieren van misdaad met de cryptomunt. En Facebook heeft natuurlijk ook geen al te beste reputatie op gebied van privacy.
Belangrijke partners als Visa, Mastercard, eBay en Stripe zagen de bui al hangen en trokken zich terug uit de libraorganisatie. Volgens Zuckerberg komt dat omdat het "een riskant project" is dat van alle kanten kritisch wordt bekeken, zei hij tijdens de hoorzitting.
De 35-jarige miljardair sluit niet uit dat ook Facebook zich ooit terugtrekt uit de Libra Association. "Als ik het gevoel heb dat Facebook zich niet aan de principes kan houden die ik heb uiteengezet, dan zal Facebook er geen onderdeel meer van zijn", aldus Zuckerberg. Met andere woorden: als de crypto-organisatie met plannen komt waar Facebook zich niet in kan vinden, dan zegt Zuckerberg toedeledokie.
De Facebook-oprichter benadrukte tijdens zijn verhoor dat hij wil samenwerken met de autoriteiten om zorgen rond de libra weg te nemen. Hij herhaalde nog eens dat de munt er niet komt voordat alle toezichthouders akkoord zijn.
Wel wees hij erop dat China een voorsprong neemt als de Amerikanen niet oppassen. "Terwijl wij discussiëren over deze kwesties, zit de rest van de wereld niet stil. China werkt hard om komende maanden hetzelfde soort ideeën te lanceren."
Lees meer:
- Deze beroemdheden, miljardairs en investeerders worden misbruikt voor bitcoinfraude
- Een club Nederlandse economen wil dat DNB experimenteert met een eigen cryptomunt
- Coinbase komt met een betaalpas waarmee je via een omweg in bitcoin kunt afrekenen in Nederlandse winkels
- Bitcoin kent nog steeds 3 fatale manco’s die pleiten voor andere blockchain-varianten